Acupunctuur - Diensten | Het Bat Therapeutisch Centrum in Valkeburg

Acupunctuur is onderdeel van de Traditionele Chinese Geneeskunde

Acupunctuur is onderdeel van de Traditionele Chinese Geneeskunde (TCG). Men werkt  vanuit de gedachte dat verstoringen in de energiehuishouding van het lichaam lichamelijke en geestelijke klachten veroorzaken. Acupunctuur herstelt deze verstoringen en zet  het lichaam en de geest aan zichzelf te genezen.

Het lichaam is opgebouwd uit energie die via banen, de meridianen, diep door het lichaam loopt. Daar waar de meridianen bij de huid aan de oppervlakte komen, liggen de acupunctuurpunten. Alle organen staan via hun meridianen met elkaar in verbinding. Bij een gezond mens zijn de energiestromen in balans. Bij stress en ziekte ontstaat er disbalans. Door het stimuleren van de acupunctuurpunten, door gebruik te maken van naaldjes, moxatechnieken, massage of cupping,  kan de energie weer in balans worden gebracht.

Wanneer acupunctuur?

Acupunctuur is voor veel klachten een geschikte therapie. Een lijst daarvan vindt u hier: www.acupunctuur.nl.

Er zijn aandoeningen, zoals kanker, chronische ziekten of anatomische afwijkingen, waarbij acupunctuur het probleem niet verhelpt, maar wel symptomen als pijn en vermoeidheid vermindert of wegneemt. Na een operatie of bij (blijvend) letsel na een ongeval biedt acupunctuur verlichting en leidt het tot een beter herstel.

In sommige gevallen kan of mag acupunctuur niet worden toegepast.

Voor uitgebreide informatie zie www.acupunctuur.nl.

Een aantal tips / adviezen waar u rekening mee kunt houden:

  • zorg dat u iets eet voor de behandeling
  • draag makkelijk zittende kleding
  • vermijd drukte en stress voor en na elke behandeling
  • vermijd zware lichamelijke en/of geestelijke inspanning voor en na de behandeling
  • voelt u zich grieperig en twijfelt u of u behandeld wilt worden, overleg dan, liefst minimaal 24 uur van tevoren, met uw acupuncturist
  • voor vrouwen geldt dat tijdens de menstruatie en gedurende de zwangerschap bepaalde acupunctuurpunten niet gebruikt mogen worden. Meld het dus aan de acupuncturist als u zwanger bent, ook als het nog pril is
  • wanneer u probeert zwanger te worden, is het verstandig dit aan de acupuncturist te melden
  • verder wil uw acupuncturist graag weten of u medicijnen gebruikt en zo ja, welke

Het grote voordeel van acupunctuur is dat het bijna geen bijwerkingen heeft. En omdat een acupunctuurbehandeling  uw gehele energiehuishouding verbetert, zult u zich snel fitter en gezonder voelen.

Erica is lid is van de NVA en KAB-koepel.

Acupunctuur heeft ook een preventieve werking. Het vergroot de natuurlijke weerstand, het verminderd pijn en zorgt voor een verbetering van het algemeen welbevinden.

Op deze sites vindt u interessante informatie over acupunctuur.